top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDoç. Dr. Onur Topçu

Laparoskopik (kapalı) cerrahi nedir?

Laparoskopik (kapalı) cerrahi, 1 santimden küçük kesiler ile yapılıyor

Laparoskopi tekniği açık ameliyatlarda yapılan büyük kesilerin aksine, 1 cm’den küçük kesiler yoluyla, özel cerrahi aletlerle karın içinde yapılacak ameliyatın, cerrah tarafından yapılabilmesini sağlamaktadır. Jinekolojik laparoskopi, çoğunlukla göbek deliğinin hemen altından yaklaşık 1 cm’lik kesi açılması ile başlamaktadır. Ardından karın içi, bu kesiden küçük bir iğne yardımıyla karbondioksit gazı verilerek şişirilmektedir. Karnın şişirilmesi ile birlikte yine aynı kesiden ışık kaynağı ve video sistemi içeren laparoskop adı verilen özel bir optik cihazın kullanılabilmesini sağlayan 10 mm çapında bir port yerleştirilmektedir. Bu sayede istenilen organlardan iyi kalitede görüntü alınması sağlanmaktadır. Kamera yardımıyla gerçekleştirilen operasyonun sonunda ise açılan küçük kesiler kapatılmaktadır.

Laparoskopik (kapalı) cerrahi süresi ne kadardır?

Laparoskopik cerrahinin süresi yapılan ameliyatın tipine göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse patlamamış dış gebelik cerrahisi 15 ile 30 dakika arasında sürerken, derin infiltratif endometriozis veya çoklu myomu olan hastalarda bu cerrahi 2-3 saat arasında sürebilmektedir.

Laparoskopik (kapalı) cerrahide hangi anestezi kullanılır?

Laparoskopik cerrahiler neredeyse her zaman genel anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Karın içi görüntüyü sağlamak için verilen karbondioksit gazı akciğerlerin yeterince genişlemesine engel olabilmektedir. Bu yüzden genel anestezi sırasında ventilatör desteği verilerek, karbon dioksit gazının yaptığı basıncın yol açabileceği akciğerlerin az havalanması durumu önlenebilmektedir.

Laparoskopik (kapalı) cerrahide daha az ağrı olduğu doğru mudur?

Laparoskopi ameliyatı geçiren hastalar, açık ameliyat geçiren hastalara göre daha az ağrı çekmekte, daha çabuk iyileşme dönemi yaşamakta, iş ve sosyal hayatlarına daha çabuk dönebilmektedirler. Bununla birlikte bağırsak hareketleri açık ameliyata göre daha hızlı bir biçimde normale dönmektedir. Ayrıca büyük kesiler kullanılmamasından dolayı da laparoskopik cerrahi açık cerrahiye göre kozmetik açıdan avantajlara sahiptir.

Laparoskopik (kapalı) cerrahi ile tüm jinekolojik ameliyatlar yapılabilmekte midir?

Jinekolojide neredeyse tüm cerrahi işlemler birkaç istisna dışında laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Ancak laparoskopik jinekolojik kanser ameliyatları, endometrioma ve derin infiltratif endometriozis ameliyatları ve myom ameliyatları çoğunlukla ileri düzey laparoskopi becerisi gerektirdiğinden, deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Gebelikte Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Gebelikte oldukça sık telaffuz edilen ve çoğu zaman yanlış bilinen KAN UYUŞMAZLIĞI nedir? Kan uyuşmazlığı, yani Rh Alloimmünizasyonu, sadece annenin kan grubunun Rh negatif, babanın Rh pozitif olduğu

bottom of page